Cuba anda mempelawa anak kecil anda, “Yok, kita makan tapai !” Perhatikan respons di seraut wajahnya. Kalau matanya bersinar dan dia menjawab, “Hore !” ah, memang sahlah, anak anda itu tahu menikmati kelazatan satu daripada makanan tradisional Melayu kita yang paling digemari.
Tetapi, jika matanya terpinga-pinga dan mulutnya ternganga seraya bertanya, “Ah ? Tapai ? Apa benda tu, ayah ? Kalau makan kat restoran Popeye, adik tahulah !” ‘confirmed’lah, anda perlu lantas membawanya ke Geylang Serai untuk membeli juadah istimewa ini.
Tetapi, awas, ayah ! Kalau di Geylang tu, jaga-jaga sedikit - maklumlah, tidak jauh dari pasar sementara itu tersergam restoran-restoran makanan segera yang lebih gah, seperti McDonalds, KFC dan Long John, dan juga Arnold’s Chicken. Silap-silap nanti satu meja ‘order’ ‘Happiness Plate’ pula !
Tapai diperbuat daripada ubi kayu atau pulut, dan agak mudah untuk membuatnya. Tetapi mereka yang tidak pakar pasti tidak akan berjaya menghasilkan tapai yang manis, sebaliknya terlalu masam atau keras. Kalau tapai dah tak menjadi, gigit jarilah ! (eh, tapi kalau jari manis, ok apa, ada rasa juga kan ….)
Bahan-bahan untuk membuat tapai pulut, misalannya, hanyalah pulut, gula, daun pisang, ragi yang ditumbuk halus, air suam dan kain tebal untuk membungkus periuknya.
Membuat tapai ubi hampir mirip cara-caranya dengan kaedah menyiapkan tapai pulut. Yang membuatnya berbeza sedikit ialah ubi kayu yang baru direbus tidak perlu digaul atau dicampurkan dengan sebarang air, kerana tapai ubi yang baik akan berupaya mengeluarkan airnya sendiri bila sudah masak !
Satu lagi perbezaan ialah daun pisang juga tidak perlu untuk membungkus tapai ubi, lantaran sebuah bekas khas boleh digunakan untuk memeramnya.
Sejak zaman nenek moyang kita dulu, tapai amat sesuai sekali dimakan sebagai pencuci mulut selepas makan, biasanya makan tengahari atau makan malam. Santan dan ais mampu membuat tapai lebih ‘oomph’ dan menyelerakan sehingga menjilat jari !
Lima O !
Jadi, anak-anak sekelian, rugi betullah kamu jika tidak mahu cuba makan tapai. Jangan khuatir, walaupun ianya menggunakan gula secukup rasa, tapai pada dasarnya makanan yang sihat kerana ianya direbus dan bukan digoreng secara ‘deep-fried’ yang mengakibatkan kolesterol.
Tetapi kalau anak-anak sekelian masih menolak tapai yang dihidang oleh ibu kamu itu, dan masih belum yakin juga akan kehebatan makanan warisan kita ini, jangan segan, jangan malu - silalah menelefon saya dengan segera, ya !
No problem, ada tapai !
Tetapi, jika matanya terpinga-pinga dan mulutnya ternganga seraya bertanya, “Ah ? Tapai ? Apa benda tu, ayah ? Kalau makan kat restoran Popeye, adik tahulah !” ‘confirmed’lah, anda perlu lantas membawanya ke Geylang Serai untuk membeli juadah istimewa ini.
Tetapi, awas, ayah ! Kalau di Geylang tu, jaga-jaga sedikit - maklumlah, tidak jauh dari pasar sementara itu tersergam restoran-restoran makanan segera yang lebih gah, seperti McDonalds, KFC dan Long John, dan juga Arnold’s Chicken. Silap-silap nanti satu meja ‘order’ ‘Happiness Plate’ pula !
Tapai diperbuat daripada ubi kayu atau pulut, dan agak mudah untuk membuatnya. Tetapi mereka yang tidak pakar pasti tidak akan berjaya menghasilkan tapai yang manis, sebaliknya terlalu masam atau keras. Kalau tapai dah tak menjadi, gigit jarilah ! (eh, tapi kalau jari manis, ok apa, ada rasa juga kan ….)
Bahan-bahan untuk membuat tapai pulut, misalannya, hanyalah pulut, gula, daun pisang, ragi yang ditumbuk halus, air suam dan kain tebal untuk membungkus periuknya.
Membuat tapai ubi hampir mirip cara-caranya dengan kaedah menyiapkan tapai pulut. Yang membuatnya berbeza sedikit ialah ubi kayu yang baru direbus tidak perlu digaul atau dicampurkan dengan sebarang air, kerana tapai ubi yang baik akan berupaya mengeluarkan airnya sendiri bila sudah masak !
Satu lagi perbezaan ialah daun pisang juga tidak perlu untuk membungkus tapai ubi, lantaran sebuah bekas khas boleh digunakan untuk memeramnya.
Sejak zaman nenek moyang kita dulu, tapai amat sesuai sekali dimakan sebagai pencuci mulut selepas makan, biasanya makan tengahari atau makan malam. Santan dan ais mampu membuat tapai lebih ‘oomph’ dan menyelerakan sehingga menjilat jari !
Lima O !
Jadi, anak-anak sekelian, rugi betullah kamu jika tidak mahu cuba makan tapai. Jangan khuatir, walaupun ianya menggunakan gula secukup rasa, tapai pada dasarnya makanan yang sihat kerana ianya direbus dan bukan digoreng secara ‘deep-fried’ yang mengakibatkan kolesterol.
Tetapi kalau anak-anak sekelian masih menolak tapai yang dihidang oleh ibu kamu itu, dan masih belum yakin juga akan kehebatan makanan warisan kita ini, jangan segan, jangan malu - silalah menelefon saya dengan segera, ya !
No problem, ada tapai !
No comments:
Post a Comment